水晶小舖討論版 http://www.crystalsellers.net

本討論版需要先註冊帳戶方可參與討論及看到所有資料內容
現在的時間是 週四 3月 28, 2024 8:39 pm

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 8 篇文章 ] 
發表人 內容
 文章主題 : 紫水晶
文章發表於 : 週一 3月 23, 2009 9:22 pm 
離線

請問貴店會入桑比亞紫水晶嗎?
市面系咪已經無曬@@

回頂端
 個人資料  

文章主題 : Re: 紫水晶
文章發表於 : 週一 3月 23, 2009 10:24 pm 
離線
Site Admin
頭像

harrylam 寫:
請問貴店會入桑比亞紫水晶嗎?
市面系咪已經無曬@@

市面係咪無哂我唔清楚, 不過真係無石料做, 所以我一直好想做都做唔到~!
因為我都一早賣到無得賣

我會為我所回答的負責任,
但不需要他人『私下轉載』我的回覆到任何地方,
這是關乎互相尊重的問題,謝謝!

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週一 3月 23, 2009 10:40 pm 
離線

同埋想問桑比亞的系咪賣貴D? 你地之前大約賣幾多到?
另外波利維亞GE水晶系咪又差吾多情況呢?

好想知道系咪之前水晶熱潮時, 桑比亞同波利維亞GE紫水晶比人買曬 -0-?
呢2個產地同其他如巴西, 烏拉圭有何分別..
好多問題..吾好意思.. - -

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週二 3月 24, 2009 5:24 am 
離線
Site Admin
頭像

harrylam 寫:

同埋想問桑比亞的系咪賣貴D? 你地之前大約賣幾多到?
另外波利維亞GE水晶系咪又差吾多情況呢?

好想知道系咪之前水晶熱潮時, 桑比亞同波利維亞GE紫水晶比人買曬 -0-?
呢2個產地同其他如巴西, 烏拉圭有何分別..
好多問題..吾好意思.. - -

對唔住幫唔到你鑑定, 因為不是我們的貨我們沒有拿過實物上手, 原則上是一定要拿實物上手看才能分, 只看圖, 看不出物件的比重, 看不出不同角度對光的反應, 也不能用鏡仔細看包裹體, 加上個個MON都有色差, 仲要唔知對方有無改圖, 咁多偏差之下既鑑定, 誤差是非常大的~! 我想只看圖就回答也不是負責的行為! 希望你明白!

我們的桑比亞紫晶, 由於好耐之前已SOLD OUT, 價錢也是多年前的價, 我也忘記了, 你可以在網頁找找看
只係近年水晶的價錢倍數上升, 所以你也不能以多年前的價錢做標準了! 我只記得當年的貨料很罕有, 連做圓珠也不夠料, 只能做不定形!

波利維亞出紫黃晶多過紫晶! 但不論那個產地, 晶石生長速度遠不及開採速度, 物以罕為貴, 不論經濟好與差
水晶價錢也是年年提升.

至於係咪比人買哂, 我點答你-.-" 我估唔會有人買得哂~ 只是, 有貨不到價不賣吧!
現在, 你要多美的水晶貨源都有, 問題是, 你出得幾多錢! 如上所提, 水晶產量越來越小, 靚的料子留起, 價值年年提升, 石料商坐地起價是不爭的事實
你出得起價, 咪賣比你囉, 現在石料商的心態就是如此! 反正你唔同我買, 一係你就去第2度買次一等的! 所以兜個圈都要同佢買貴貨, 因為不想將貨就價!

不同產地紫晶, 其紫色也有不同, 很難用詞語解釋, 比如偏冰透的紫, 偏紅的紫等等, 只能說多看就會分得出

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週二 3月 24, 2009 11:10 am 
離線

好詳盡的解答!勁!
有入到漂亮的紫水晶記得擺上網阿, 應該很多人都想買的~

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週二 3月 24, 2009 2:29 pm 
離線
Site Admin
頭像

harrylam 寫:
好詳盡的解答!勁!
有入到漂亮的紫水晶記得擺上網阿, 應該很多人都想買的~

我們才剛剛返了4A的烏拉奎紫晶啊=_= 你沒看到嗎?

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週二 3月 24, 2009 11:20 pm 
離線

系WOR..得閒去CC~

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週三 3月 25, 2009 3:30 am 
離線
Site Admin
頭像

harrylam 寫:
系WOR..得閒去CC~

隨時歡迎~!

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 8 篇文章 ] 

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 2 位訪客

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章

搜尋: