水晶小舖討論版 http://www.crystalsellers.net

本討論版需要先註冊帳戶方可參與討論及看到所有資料內容
現在的時間是 週四 4月 18, 2024 5:30 pm

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 2 篇文章 ] 
發表人 內容
 文章主題 : 淨化保養問題?
文章發表於 : 週六 3月 12, 2011 5:37 pm 
離線

~關於黑曜石

Q1 黑曜石要每天OR一個星期淨化一次便可嗎?
Q2 用初榨橄欖油便可?

~關於紅紋

Q1 淨化的過程是這樣嗎︰先把初榜橄欖油塗於掌心,暖心後便抹在水晶上,然後把多餘的抹去…然後放回盒中便可?要待一晚過後才算淨化完畢嗎?
Q2 淨化等於清潔嗎?
Q3 因為如果剛淨化了…隔幾天覺得有點啞色了…又再用油(初榨....)清潔一次可以嗎?
Q4 水晶有記憶力…淨化一次就會失去一次嗎?
Q5 水晶也要休息…睡覺時把它放回盒子裡便可嗎?

不好意思~小妹昨晚第一次買水晶…想學一下保養… :oops: 謝謝~

回頂端
 個人資料  

文章主題 : Re: 淨化保養問題?
文章發表於 : 週日 3月 13, 2011 3:27 am 
離線
Site Admin
頭像

JennyChack 寫:
~關於黑曜石

Q1 黑曜石要每天OR一個星期淨化一次便可嗎?
Q2 用初榨橄欖油便可?

~關於紅紋

Q1 淨化的過程是這樣嗎︰先把初榜橄欖油塗於掌心,暖心後便抹在水晶上,然後把多餘的抹去…然後放回盒中便可?要待一晚過後才算淨化完畢嗎?
Q2 淨化等於清潔嗎?
Q3 因為如果剛淨化了…隔幾天覺得有點啞色了…又再用油(初榨....)清潔一次可以嗎?
Q4 水晶有記憶力…淨化一次就會失去一次嗎?
Q5 水晶也要休息…睡覺時把它放回盒子裡便可嗎?

不好意思~小妹昨晚第一次買水晶…想學一下保養… :oops: 謝謝~

黑曜石
A1)每日定每星期淨化係睇淨化方法而不是石種, 用白晶簇就日日, 用沉香就一星期一次
A2)橄欖油係清潔, 清潔係物理上既清潔, 同能量無關, 能量上/靈性上既清潔係叫淨化, 橄欖油係做到物理清潔但去唔到水晶上的負能量(即淨化)既

紅紋
A1)錯, 你講既只係物理清潔過程
A2)完全2回事, 上文已解釋
A3)可以
A4)對, 如果係入訊息的話, 每次淨化後都要再入, 如無入訊息佢就會發揮番佢本身果隻水晶既FUNCTION, 呢個FUNCTION就唔會唔記得, 係你比佢既指令就會淨化之後唔記得
A5)最好放白晶簇, 無既放番入盒都OK

我會為我所回答的負責任,
但不需要他人『私下轉載』我的回覆到任何地方,
這是關乎互相尊重的問題,謝謝!

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 2 篇文章 ] 

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 2 位訪客

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章

搜尋: