水晶小舖討論版 http://www.crystalsellers.net

本討論版需要先註冊帳戶方可參與討論及看到所有資料內容
現在的時間是 週五 3月 29, 2024 12:21 am

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 3 篇文章 ] 
發表人 內容
 文章主題 : 咩叫『貓眼』?
文章發表於 : 週五 10月 29, 2010 12:20 pm 
離線

如題,咩叫貓眼? (我 search 過之前 d post,底色微綠稱「貓眼」,底色金黃稱「虎眼」,藍色底稱「藍虎眼」係嘛?)

有貓眼既水晶又有咩 extra for ?

呢兩個點睇到佢地有貓眼?
圖檔
[26011003] 3A海藍寶太陽石共生裸石!)(有貓眼)
圖檔
[17060803] 4A貓眼白月亮小吊咀

Thz ~

回頂端
 個人資料  

文章主題 : Re: 咩叫『貓眼』?
文章發表於 : 週六 10月 30, 2010 12:25 am 
離線
Site Admin
頭像

karrie_k 寫:
如題,咩叫貓眼? (我 search 過之前 d post,底色微綠稱「貓眼」,底色金黃稱「虎眼」,藍色底稱「藍虎眼」係嘛?)

有貓眼既水晶又有咩 extra for ?

呢兩個點睇到佢地有貓眼?
圖檔
[26011003] 3A海藍寶太陽石共生裸石!)(有貓眼)
圖檔
[17060803] 4A貓眼白月亮小吊咀

Thz ~

貓眼係一個光學上的效應, 同底色係完全無關的!

水晶中含有纖維狀、管狀、針狀內含物。這些內含物平行排列與寶石的結晶方向一致時,如果把它切磨成凸面形,使內含物與底面平行,當光照射到寶石上時,這些內含物對光產生集中發射作用,這時,人們可以見到寶石中出現了一條明亮的光帶,我們稱之為活光,如果轉動寶石,活光也隨之而閃動,類似貓的眼睛。

隨著寶石的晃動或改變光照的角度,光線能靈活地移動或者自由地開合變化,由寬變窄或一條亮帶成二三條再合成一條亮帶,從寶石中放射出令人捉摸不定的智慧之光,充滿了活氣、靈氣,就如黑夜中貓的眼睛一樣。這奇特的光學現象便叫貓眼效應。

由於要"隨著寶石的晃動或改變光照的角度,光線能靈活地移動或者自由地開合變化"先可以清楚見到貓眼效應, 所以相片唔能夠好清楚咁影得到"一條貓眼"出黎, 除左部份人做貓眼石(非天然), 如你有興趣, 歡迎你來舖, 親自把那粒海藍寶拿在手, 晃動或改變光照的角度, 到時唔需要我指比你睇, 你都可以非常清晰地看到一條貓眼白光.

我會為我所回答的負責任,
但不需要他人『私下轉載』我的回覆到任何地方,
這是關乎互相尊重的問題,謝謝!

回頂端
 個人資料  

文章主題 : Re: 咩叫『貓眼』?
文章發表於 : 週六 10月 30, 2010 12:28 am 
離線
Site Admin
頭像

"有貓眼既水晶又有咩 extra for ?"

基本上有貓眼既水晶都係extra for value!
Function上, 多左貓眼是不會有任何EXTRA FOR的
但VALUE上, 多左貓眼, 由於貓眼係要係天然環境多左好多好多既巧合先會生得出, 所以VALUE上, 就真係值錢好多啦~!

我會為我所回答的負責任,
但不需要他人『私下轉載』我的回覆到任何地方,
這是關乎互相尊重的問題,謝謝!

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 3 篇文章 ] 

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 2 位訪客

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章

搜尋: