水晶小舖討論版 http://www.crystalsellers.net

本討論版需要先註冊帳戶方可參與討論及看到所有資料內容
現在的時間是 週五 5月 17, 2024 9:12 pm

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 4 篇文章 ] 
發表人 內容
文章發表於 : 週三 2月 18, 2009 12:01 pm 
離線

我原本想買個玉既觀音吊咀, 但我見天鐵既觀音吊咀又雕刻得好靚, 想問下意見.

其實我係想戴觀音吊咀, 咁戴玉同戴天鐵有咩分別呢? 因為普遍戴觀音吊咀都係戴玉.

另外想問下小鋪既觀音吊咀係咪有玉, 天鐵同硨磲三種?

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週三 2月 18, 2009 5:55 pm 
離線
Site Admin
頭像

mky88 寫:
我原本想買個玉既觀音吊咀, 但我見天鐵既觀音吊咀又雕刻得好靚, 想問下意見.

其實我係想戴觀音吊咀, 咁戴玉同戴天鐵有咩分別呢? 因為普遍戴觀音吊咀都係戴玉.

另外想問下小鋪既觀音吊咀係咪有玉, 天鐵同硨磲三種?

天鐵係可以做一個保護氣場既作用, 你話邊個好d, 我都好難答你
因為買觀音最重要係個面相自己鐘意, 如果面相鐘意, 什麼石頭都無所謂, 如果面相不喜歡, 石頭如何漂亮都無用
天鐵同玉既分別, 只係晶石功能上不同. 不會因為雕刻了觀音而有額外的不同, 那個比較好, 還是那句, 看眼緣吧~
我們暫時觀音有玉, 天鐵同硨磲, 另外黃虎眼的是千手觀音來的
謝謝

我會為我所回答的負責任,
但不需要他人『私下轉載』我的回覆到任何地方,
這是關乎互相尊重的問題,謝謝!

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週三 2月 18, 2009 6:27 pm 
離線

咁我想問天鐵係咪有幾種顏色架? 因為我見到有d係銀色, 有d近乎黑色既?

另外個觀音天鐵吊咀戴得耐或者擺放得耐會唔會氧化或者生秀架?

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週五 2月 20, 2009 4:26 am 
離線
Site Admin
頭像

mky88 寫:
咁我想問天鐵係咪有幾種顏色架? 因為我見到有d係銀色, 有d近乎黑色既?

另外個觀音天鐵吊咀戴得耐或者擺放得耐會唔會氧化或者生秀架?

世界各地都有天鐵出產, 因為天鐵是隕石, 所以會落在地球任何地方, 而唔同地方的天鐵, 顏色及紋路也有不同
最出名有曼特維交角的, 是非洲出產的, 其地地方的有些是跟橄欖石共生了, 有些是黑色的, 各有特色

這個天鐵觀音不會氧化或者生秀, 因為這種天鐵含鎳成份較小, 比較不易敏感及生秀

我會為我所回答的負責任,
但不需要他人『私下轉載』我的回覆到任何地方,
這是關乎互相尊重的問題,謝謝!

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 4 篇文章 ] 

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 2 位訪客

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章

搜尋: