水晶小舖討論版 http://www.crystalsellers.net

本討論版需要先註冊帳戶方可參與討論及看到所有資料內容
現在的時間是 週一 5月 13, 2024 2:16 pm

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 9 篇文章 ] 
發表人 內容
 文章主題 : 紅紋及水晶一問
文章發表於 : 週三 1月 16, 2008 2:06 am 
離線

紅紋係點睇真定假同點保養ga?
以前聽人講水晶唔掂得洗潔精,沐浴露o個d!!
但我琴日問一間水晶店o既人~佢話可以掂!!咁其實係得定唔得?
我前日上網睇到d人話紅紋唔掂得水~
我又問水晶店o既人~佢話得~話唔怕~又話唔掂得洗潔精,沐浴露o個d係迷信~
咁其實係唔係洗手o個d掂一掂小小水都唔得ga??

上網又睇到有人話如果紅紋靚o個d~d石質係可以掂水~又係唔係ga呢??

仲有~帶紅紋又帶錶怕唔怕~係唔係真係好易花??
我唔知係唔係俾人呃左><買左條紅紋9百蚊~
但影左相放上網問人~有人話值一百起二百止!!
好唔開心.....

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週三 1月 16, 2008 6:21 pm 
離線
Site Admin
頭像

紅紋真假教唔到你點睇, 因為唔同產地樣子都有唔同, 就算我教左你, 你都唔識用, 舉例你問醫生咩叫哮喘, 佢可以話你知係呼吸好辛苦, 咁係咪代表個個呼吸唔順既就係哮喘? 或者, 呼吸順暢就一定無哮喘?
鑑定水晶真假都係同一個道理, 面對每一件水晶, 都有佢唔同既鑑定方法, 同一種石每一次都可以係唔同既條件去分真假, 仲有, 科技日新月異, 今日教左你既方法, 可能下一個已經唔岩用了. 鑑定水晶是一門專門的學問, 不能一句就教得到, 是需要時間, 實戰去累積經驗的, 希望你明白.

紅紋要戴得好, 好睇個人包括體溫及油脂分泌, 會稱之為人氣
但不是每一個人都有充分的油脂分泌去滋潤紅紋
所以有人會越戴越紅越潤, 亦有人越戴越暗啞

我會為我所回答的負責任,
但不需要他人『私下轉載』我的回覆到任何地方,
這是關乎互相尊重的問題,謝謝!

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週三 1月 16, 2008 6:33 pm 
離線
Site Admin
頭像

水晶係絕對唔掂得洗潔精,沐浴露等等任何化學品
尤其紅紋連水都不太適合
不是因為迷信, 是絕對有科學的理由!

因為化學品會破壞水晶的內部結構
就以紅紋作例, 他的成份"錳", 是紅紋紅色的物質, 他的結構非常不穩
我曾經有客人塗過一種hand cream, 估計hand cream內有果酸或是一些active的成份, 之後, 他的紅紋就白了, 原因是hand cream內的active物質入侵了紅紋內部的錳, 錳的成份改變了, 紅紋的紅色就退了, 因此, 紅紋就比戴之前白了很多.
你說, 那是迷信嗎?

雖然曰常生活中不可能一點水都沾不到, 只是可能的話, 盡量避免比較好
沾了未必一定中招, 但中了就喊都無謂, 對嗎?

除了hand cream, 洗潔精,沐浴露等化學品外
以我們累積的經驗, 凡是acid較重的東西都可能對水晶帶來致命的傷害
就算連汗都有機會, 所以有些汗比較酸性重的人士, 有可能是紅紋殺手啊~
當然汗的酸鹼, 可從飲食中都有影響

另外最新的資料就是, diamond water都不能用來浸水晶
聽聞濾心有一層是黑瑪瑙, 還有一層是活性炭
他會改變水的份子, 因此用那些水浸了水晶, 會有估計不到的後果
(我亦有客人中過呢招, 所以先會知道)

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週三 1月 16, 2008 6:38 pm 
離線
Site Admin
頭像

上網又睇到有人話如果紅紋靚o個d~d石質係可以掂水~又係唔係ga呢??

呢一點係要睇番你果條紅紋結構緊唔緊密, 當然質素高,
結構緊密的, 可以掂水, 只是, 你可以保證你的紅紋結構緊密嗎?
你有足夠的經驗去判決你的紅紋可以浸水嗎?
連我自己都沒有十足把握可以說邊條浸得, 邊條唔浸得.
我都係果句, 唔怕一萬最怕萬一, 理論上係可以, 實際上如果係中左招既
你要記住, 損失既係你, 並不是你的網友, 所以理論你可以聽, 亦可以知
試唔試, 冒唔冒風險, 你應該自己決定.

仲有~帶紅紋又帶錶怕唔怕~係唔係真係好易花??

怕, 如果是金屬的一定不可, 因為紅紋硬度但, 唔止花, 直頭崩!

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週三 1月 16, 2008 6:49 pm 
離線
Site Admin
頭像

我唔知係唔係俾人呃左><買左條紅紋9百蚊~
但影左相放上網問人~有人話值一百起二百止!!
好唔開心.....

我成日都同我的老友記講
無論點都好, 買左就係買左, 一係你就唔好買,
買左就唔好後悔, 後悔又點? 有得返轉頭咩?
來來去去都係由你去擁有呢條手鏈, 係平係貴, 都係一個緣份
你買得佢都係想有佢既功用, 請你珍惜呢個緣份, 尤其係付出左更多既緣份, 應該更加珍惜

與其係度唔開心買得貴, 點解唔諗下點樣去用佢發揮超越900蚊既功效, 令你覺得比900蚊都係值得既先? 係咪?

仲有喎~ 你不停咁唔開心 , 不停係度增加負能量, 對你同對條水晶, 都係百害而無一利. 講到而家, 唔開心黎係咪好無謂先? 不如你好好運用佢, 將來可以大大聲同你既朋友講, 係啊~ 我係買左900蚊, 但佢幫到我xxxx, 我覺得就算比2000蚊都抵囉, 咁唔係更好咩?

凡事都有2面, 係睇你用什麼角度去睇架咋^^

如果都係唔明白, 你試下想像你用2千蚊買左一隻980蚊既寵物, 你係會唔開心買貴左, 但你會因此而討厭了你的寵物嗎? 不要忘記將來它帶比你既歡樂係會令你覺得以前比多左錢都唔介意.

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週三 1月 16, 2008 10:23 pm 
離線

多謝你咁詳細o既回答呀!!!
我明白哂喇~

同埋買o既時候自己都覺得值先買o既~
只係買完問o個個人d問題~佢答到咁~
先影相俾人睇下~我只係驚直頭係假~
我自己係鍾意條紅紋ga~我會好好愛惜佢~

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 1月 17, 2008 12:02 am 
離線
Site Admin
頭像

星兒 寫:
多謝你咁詳細o既回答呀!!!
我明白哂喇~

同埋買o既時候自己都覺得值先買o既~
只係買完問o個個人d問題~佢答到咁~
先影相俾人睇下~我只係驚直頭係假~
我自己係鍾意條紅紋ga~我會好好愛惜佢~

你明白就好啦~ 如果真係鐘意既又已經買左, 而且自己係覺得值得
唔需要理人點樣既評語啦, 太介意只會令自己唔開心
唔開心咁買黎做乜? 已經唔係果個目的了

至於真假, 一係拎去做化驗, 一係拎實物比有經驗既人去睇會比較好
一來映相人人技術唔同, 相機像真度唔到, 所以不能作準
二來網上睇果個既MON都會對張相顯示有偏差
因此好難睇相分真假, 除非映得好仔細

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 1月 17, 2008 2:02 am 
離線

仲有一樣想問!!
如果紅紋同粉晶一齊戴又怕唔怕俾條粉晶整花??

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 1月 17, 2008 3:42 am 
離線
Site Admin
頭像

星兒 寫:
仲有一樣想問!!
如果紅紋同粉晶一齊戴又怕唔怕俾條粉晶整花??

如果粉晶是圓形無起角的都唔怕

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 9 篇文章 ] 

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 3 位訪客

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章

搜尋: