水晶小舖討論版 http://www.crystalsellers.net

本討論版需要先註冊帳戶方可參與討論及看到所有資料內容
現在的時間是 週六 5月 18, 2024 10:41 am

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 9 篇文章 ] 
發表人 內容
文章發表於 : 週三 1月 02, 2008 9:33 pm 
離線

1)士多啤梨晶可以接觸水嗎?
今日買左個吊咀,個老闆話叫我返到屋企後用水洗洗個吊咀先放上個白晶族度~
可以嗎?

2)試過到過兩間水晶店買水晶..
兩個老闆...一個老闆話當我早上o係白晶族到拎左水晶後就用右手拎住輸入message....但另一個老闆就話要用左手....到底要用邊隻手?

:roll: thx~~

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週三 1月 02, 2008 9:55 pm 
離線

大家新年快樂 ~~ ^^

我都想問下另一個關於水晶問題 ???

" 鴨仔牌 " 水晶究竟係咪天然 ???
有冇人戴左 " 鴨仔牌 " 水晶都要消磁 ???? :roll:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 1月 03, 2008 12:38 am 
離線
Site Admin
頭像

gracehome 寫:
大家新年快樂 ~~ ^^

我都想問下另一個關於水晶問題 ???

" 鴨仔牌 " 水晶究竟係咪天然 ???
有冇人戴左 " 鴨仔牌 " 水晶都要消磁 ???? :roll:

" 鴨仔牌 " 水晶不是天然的
他是熔了玻璃加好重鉛<<金屬成份唔記得個字-_-", 只記得個音
因鉛加得多,佢就更閃
咁因為玻璃同水晶成份都係SiO2
所以都可以硬叫做水晶囉

但2者個物理性質係唔同既, 玻璃硬度低過水晶好多啦
加上加好重鉛令佢既硬度更低

所以唔洗消磁啦 :D

我會為我所回答的負責任,
但不需要他人『私下轉載』我的回覆到任何地方,
這是關乎互相尊重的問題,謝謝!

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週四 1月 03, 2008 12:40 am 
離線
Site Admin
頭像

cycypp 寫:
1)士多啤梨晶可以接觸水嗎?
今日買左個吊咀,個老闆話叫我返到屋企後用水洗洗個吊咀先放上個白晶族度~
可以嗎?

2)試過到過兩間水晶店買水晶..
兩個老闆...一個老闆話當我早上o係白晶族到拎左水晶後就用右手拎住輸入message....但另一個老闆就話要用左手....到底要用邊隻手?

:roll: thx~~

1.可以接觸水, 但要睇番有無鑲銀. 洗洗個吊咀先放上個白晶族度ok啊
2.睇下你信邊個囉~ 因為水晶呢d野無標準. 每個人都有自己一套

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 1月 03, 2008 11:37 pm 
離線

原來係咁...... :wink:

我見有D玻璃杯, 都係五顏六色, 如果作飲用, 日子耐左, 可能好有機會中 "沿毒" 喎 ~~ :shock:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週五 1月 04, 2008 1:11 am 
離線
Site Admin
頭像

原來係咁...... :wink:

我見有D玻璃杯, 都係五顏六色, 如果作飲用, 日子耐左, 可能好有機會中 "沿毒" 喎 ~~ :shock:

你可以咁講既, 如果佢d鉛甩得好勁既話, 不過好小人會用天鵝水晶杯長飲水既
同埋佢做得杯, 可能無咁重鉛, 做擺設就放多d
因為放幾多都係佢公司set之嘛

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週五 1月 04, 2008 8:56 am 
離線

我見到佢有送比人用既結婚酒杯賣, 冇顏色但一樣都係閃閃令......... :D

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週五 1月 04, 2008 2:56 pm 
離線
Site Admin
頭像

我見到佢有送比人用既結婚酒杯賣, 冇顏色但一樣都係閃閃令......... :D

咁我估一次2次, 都無問題既, 而且, 佢係大公司, 重鉛都有qc既
另外佢d擺件會閃d架, 酒杯通常用cutting令佢閃, 唔係果種火光度

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週五 1月 04, 2008 7:04 pm 
離線

咁又係.......... :D

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 9 篇文章 ] 

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 4 位訪客

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章