水晶小舖討論版 http://www.crystalsellers.net

本討論版需要先註冊帳戶方可參與討論及看到所有資料內容
現在的時間是 週四 5月 02, 2024 7:39 am

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 27 篇文章 ]  前往頁數 12  下一頁
發表人 內容
 文章主題 : 晶中晶
文章發表於 : 週五 10月 05, 2007 1:51 am 
離線

請問還有圓形的白晶中晶吊咀嗎?

回頂端
 個人資料  

文章主題 : Re: 晶中晶
文章發表於 : 週五 10月 05, 2007 9:44 am 
離線
Site Admin
頭像

bobo 寫:
請問還有圓形的白晶中晶吊咀嗎?

可遇不可求, 會盡量搵搵有無貨^^

我會為我所回答的負責任,
但不需要他人『私下轉載』我的回覆到任何地方,
這是關乎互相尊重的問題,謝謝!

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週五 10月 05, 2007 1:41 pm 
離線

店主幾時會再入貨?我到時來看看。

會再入紫晶洞嗎?我想洞深D,入邊夠放粒黃晶球。

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週五 10月 05, 2007 2:33 pm 
離線
Site Admin
頭像

bobo 寫:
店主幾時會再入貨?我到時來看看。

會再入紫晶洞嗎?我想洞深D,入邊夠放粒黃晶球。

我們每星期都有返貨的, 你可以多一點來看看

紫晶洞我們賣的都很深, 你的黃晶球有多大?

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週五 10月 05, 2007 3:00 pm 
離線

有貨可以通知我嗎?
我粒黃晶球大約48mm左右,我比較鍾意$2860個4A巴西bb同埋$1310個4A巴西迷你紫晶洞,唔知邊個岩D?
但係如果店主會再入紫晶洞,我想睇下有無再合眼緣的。THX!

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週五 10月 05, 2007 9:22 pm 
離線
Site Admin
頭像

bobo 寫:
有貨可以通知我嗎?
我粒黃晶球大約48mm左右,我比較鍾意$2860個4A巴西bb同埋$1310個4A巴西迷你紫晶洞,唔知邊個岩D?
但係如果店主會再入紫晶洞,我想睇下有無再合眼緣的。THX!

個黃晶球好大喎 :P
但咁大個黃晶球無可能放得入bb紫晶洞啦, 最多都係4cm球放得入
bb唔會有咁大個咁深洞架, 唔合比例, 背部會太薄易爛, 要有番7-8kg先有咁深個洞啦

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週日 10月 07, 2007 1:48 am 
離線

圖檔

講起紫晶洞, 我都好想問下點解有 D外殼會有唔同既 ??????
有別於一般紫晶洞外貌, 中間有小小似瑪瑙, 其實又係唔係同一類 ???

十多年前我買了一個紫晶洞, 外層帶薄薄灰色及半透明岩層, 但近年既紫晶洞外層好似咸蛋咁有一層 " 紅磨泥 " 咁既野, 其實有咩唔同左 ??? 又係咪有好多隻款既晶洞 ???

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週日 10月 07, 2007 2:29 am 
離線
Site Admin
頭像

gracehome 寫:
圖檔

講起紫晶洞, 我都好想問下點解有 D外殼會有唔同既 ??????
有別於一般紫晶洞外貌, 中間有小小似瑪瑙, 其實又係唔係同一類 ???

十多年前我買了一個紫晶洞, 外層帶薄薄灰色及半透明岩層, 但近年既紫晶洞外層好似咸蛋咁有一層 " 紅磨泥 " 咁既野, 其實有咩唔同左 ??? 又係咪有好多隻款既晶洞 ???

紫晶洞既皮, 好多時係水晶或者瑪瑙都會, 近年既紫晶洞都會放d水泥果類野係面, 所以見到綠綠地色果d, 放果d原因係, 紫晶洞原本好小會係平既, 所以要"敏"薄薄一層起碼佢可以座到係平面上面, 其次, "敏"左外層, 可以加強保護, 此終水晶都是脆弱的, 而家集運一次會運好大量既晶洞, 容易壓爛, 多層保護就買果個同賣果個都有保障d, 有d無咁好既商人, 就會"敏"得好厚水泥, 所以買既時候就要小心d睇下水泥盡量薄就ok, 完全無既當然最好, 但亦要好小心擺放, 因為相對會易爛d, gracehome你呢個珍藏真係好正 :P
而且已經無唔"敏"水泥咁原石架啦, 基本上巴西果d係"敏"好哂先出口, 佢地可以賺多d吧...-_-", 所以而家呢類無"敏"水泥既晶洞好難得>v<

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週日 10月 07, 2007 9:50 pm 
離線

hi June,

黎個晶洞係我朋友, 有時我地都會帶下 D 石頭返公司得閒既時候一齊睇下, 黎個洞在台灣發現, 並非香港買, 我公司另一個同事去完台灣旅行, 還見過一個申手入去會 feel 到有 "靜電" 電佢隻手既晶洞, 聽落幾神奇阿呵 ~~~~ :)

我自已發現, 帶外皮既原礦, 比打磨左既晶石有生命力, 每一年都會覺得佢會有變化, 有白紋既石會化開, 宜家我薄薄灰色帶半透明既紫晶洞外皮, 經歷10年時間, 都開始變微黃, 開始有氣泡形成既洞出現, 同10年前已不同, 好似由一個後生仔變左一個老人家 ~~~

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週日 10月 07, 2007 11:33 pm 
離線
Site Admin
頭像

hi June,

黎個晶洞係我朋友, 有時我地都會帶下 D 石頭返公司得閒既時候一齊睇下, 黎個洞在台灣發現, 並非香港買, 我公司另一個同事去完台灣旅行, 還見過一個申手入去會 feel 到有 "靜電" 電佢隻手既晶洞, 聽落幾神奇阿呵 ~~~~ :)

我自已發現, 帶外皮既原礦, 比打磨左既晶石有生命力, 每一年都會覺得佢會有變化, 有白紋既石會化開, 宜家我薄薄灰色帶半透明既紫晶洞外皮, 經歷10年時間, 都開始變微黃, 開始有氣泡形成既洞出現, 同10年前已不同, 好似由一個後生仔變左一個老人家 ~~~

咁又唔係喎, 我自己舖頭都有一個紫晶洞仔, 是非賣品, 放左係d橄欖油同沉香後面
我之所以唔賣佢, 係因為我舊舖入貨果時, 佢係一個全紫紫晶洞, 擺左個多月之後, 佢開始慢慢頂位有一點點黃出現, 變左天然既紫黃晶

但我既射燈係射唔到果個位, 溫度亦同其他紫晶洞一樣, 咁多只有佢一個變左輕微黃黃地, 而且入左佢, 放好左之後, 運氣同生意都真係好左d, 因此我就即刻自己擁有左佢啦, 有機會我show比你睇下^^

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週一 10月 08, 2007 9:26 pm 
離線

好呀, 有機會你比我欣賞下 ~~
:wink:

我另外有一塊紫晶塊, 新果時粒粒釘都係全紫色, 但多年之後宜家都生左一點點黑色, 係由入面生出來, 還越生越多黑點, 你知唔知佢點解會咁 ??? 水晶會唔會同植物一樣都會有病 ??? :cry:

紫晶手串反而好少覺有黎 D 情況 !?
o黎個就係我諗緊帶有石皮既水晶, 會唔會比打磨左有較大變化 ?

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週二 10月 09, 2007 2:20 am 
離線
Site Admin
頭像

好呀, 有機會你比我欣賞下 ~~
:wink:

我另外有一塊紫晶塊, 新果時粒粒釘都係全紫色, 但多年之後宜家都生左一點點黑色, 係由入面生出來, 還越生越多黑點, 你知唔知佢點解會咁 ??? 水晶會唔會同植物一樣都會有病 ??? :cry:

紫晶手串反而好少覺有黎 D 情況 !?
o黎個就係我諗緊帶有石皮既水晶, 會唔會比打磨左有較大變化 ?

紫晶洞比較接近母體形態, 亦較容易有變化, 至於黑色點點, 我就無研究, 因為我未試過, 要睇下有無d近似case睇下先

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週二 10月 09, 2007 9:49 pm 
離線

我下次搵你果時, 帶佢比你睇 ~ :wink:

我今朝見到你 post 左一個拖肥糖顏色既聚寶盆, 咁快唔見左既 ???
賣左啦 ??? :oops:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週三 10月 10, 2007 1:51 am 
離線
Site Admin
頭像

我下次搵你果時, 帶佢比你睇 ~ :wink:

我今朝見到你 post 左一個拖肥糖顏色既聚寶盆, 咁快唔見左既 ???
賣左啦 ??? :oops:

好啊~ 好啊~
仲有果個拖肥糖顏色既聚寶盆已經有客人係網上訂左啦, 所以個system會自動收起件貨直至完成交收.
話時話拖肥糖顏色既聚寶盆真係小見d架
我都好鐘意隻色, 另外黑色既聚寶盆同埋彩虹邊既聚寶盆都係我既心水^^
我一見呢類形既聚寶盆就一定會拎^^ 但都係可遇不可求, 希望有機會撞到多d啦

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週三 10月 10, 2007 3:43 pm 
離線

Admin 寫:
hi June,

咁又唔係喎, 我自己舖頭都有一個紫晶洞仔, 是非賣品, 放左係d橄欖油同沉香後面
我之所以唔賣佢, 係因為我舊舖入貨果時, 佢係一個全紫紫晶洞, 擺左個多月之後, 佢開始慢慢頂位有一點點黃出現, 變左天然既紫黃晶

但我既射燈係射唔到果個位, 溫度亦同其他紫晶洞一樣, 咁多只有佢一個變左輕微黃黃地, 而且入左佢, 放好左之後, 運氣同生意都真係好左d, 因此我就即刻自己擁有左佢啦, 有機會我show比你睇下^^

我都好想睇,店主快D放上黎俾大家見識下。。

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 27 篇文章 ]  前往頁數 12  下一頁

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 1 位訪客

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章

搜尋:
前往 :  
POWERED_BY
正體中文語系由 竹貓星球 維護製作