水晶小舖討論版 http://www.crystalsellers.net

本討論版需要先註冊帳戶方可參與討論及看到所有資料內容
現在的時間是 週二 5月 14, 2024 12:59 am

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 20 篇文章 ]  前往頁數 12  下一頁
發表人 內容
文章發表於 : 週二 9月 18, 2007 5:22 pm 
離線

比起雕成某D圖案(e.g.心形、啤梨形) & 不規則形o既

Thank you! :)

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週三 9月 19, 2007 12:59 am 
離線
Site Admin
頭像

已經是第2次跟你說了, 發表文章的主題請簡潔一點

分清楚主題跟內容

不要將內容都打進主題裡

一來跟本load唔到, 二來會出error,

請不要再犯第三次了! 謝謝!

我會為我所回答的負責任,
但不需要他人『私下轉載』我的回覆到任何地方,
這是關乎互相尊重的問題,謝謝!

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週三 9月 19, 2007 2:37 pm 
離線

ok, sorry about this :P

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週三 9月 19, 2007 4:55 pm 
離線
Site Admin
頭像

我覺得係大衛星最勁, 之後係六角柱, 之後係圓珠, 其他果d就之後無分大小
(以同體積同石同質計)

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週三 9月 19, 2007 6:45 pm 
離線

好似好少有六角柱體o既手鍊o既。

also, if 我有兩條天然黃晶,一條係圓珠形o既,係普通級數(裡面幾花o下) & 淺黃色;另一條係高級數,深D & 幾鮮o既黃色 & 近乎全清!但就幼過圓珠形o個條,& 造成類似水滴形,再有好多個小切面(類似disco裡面o個個銀色反射球咁有好多小切面),咁憑依D資料,網主覺得邊條o既能量會好D、強D呢? thx :)

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 9月 20, 2007 12:05 am 
離線
Site Admin
頭像

丹尼王子 寫:
好似好少有六角柱體o既手鍊o既。

also, if 我有兩條天然黃晶,一條係圓珠形o既,係普通級數(裡面幾花o下) & 淺黃色;另一條係高級數,深D & 幾鮮o既黃色 & 近乎全清!但就幼過圓珠形o個條,& 造成類似水滴形,再有好多個小切面(類似disco裡面o個個銀色反射球咁有好多小切面),咁憑依D資料,網主覺得邊條o既能量會好D、強D呢? thx :)

我覺得應該自己feel, 水晶能量唔係數學, 唔係跟公式就一定計得出答案
唔係計得出好d強d = 岩自己, 夾同強是2回事

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週五 9月 21, 2007 2:53 am 
離線
Site Admin
頭像

概然係要講能量, 你應該清楚明白水晶能量係無得量度

同埋每個人feel每一件水晶既能量都係唔同既

所以請不要再問相關模式的比較問題了

跟本是沒有答案的, 再問下去也沒有意思

你可以回想一下, 你每一條問題都是以"科學", "理性"去分析水晶能量, 用"量度單位"不停比較. 如果你相信水晶有能量, 就不可能用科學去解釋, 跟本你問的問題是自相矛盾的啊~

簡單黎講, 我問你頭痛痛d定係胃痛痛d? 個個人答案都會唔同, 而且個個case都唔同, 有得比較嗎, 有單位可以量度再作比較嗎?? 水晶都一樣, 所以不要再問沒意思的問題了~ 謝謝!

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週五 9月 21, 2007 6:32 pm 
離線

ic, 咁如果我/或者好多朋友對好多水晶都未有咩感覺,咁點樣去憑自己o既感覺去分辯呢 :?: 所以我覺得有多D o既水晶研究資料去參考會好好多! :)

或者舉個例呀,if 完全冇水晶o既客觀資料,e.g. 差唔多所有資料都話紫水晶係對應頂輪或眉心輪,咁if 有D人話憑佢o既感覺係feel到係對應海底輪!! 咁咪變o左「紫水晶對應海底輪」又成立o羅?! 咁會唔會就搞到宜家所有水晶o既客觀資料都瓦解呢?!?! :shock: (cos 全部都係因人而異!)

所以,我個人覺得,有多D客觀、較為科學、較有系統o既資料比水晶用家參考會好好多!! (尤其是係"初心者"(新手)):D

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週五 9月 21, 2007 11:37 pm 
離線
Site Admin
頭像

丹尼王子 寫:
ic, 咁如果我/或者好多朋友對好多水晶都未有咩感覺,咁點樣去憑自己o既感覺去分辯呢 :?: 所以我覺得有多D o既水晶研究資料去參考會好好多! :)

或者舉個例呀,if 完全冇水晶o既客觀資料,e.g. 差唔多所有資料都話紫水晶係對應頂輪或眉心輪,咁if 有D人話憑佢o既感覺係feel到係對應海底輪!! 咁咪變o左「紫水晶對應海底輪」又成立o羅?! 咁會唔會就搞到宜家所有水晶o既客觀資料都瓦解呢?!?! :shock: (cos 全部都係因人而異!)

所以,我個人覺得,有多D客觀、較為科學、較有系統o既資料比水晶用家參考會好好多!! (尤其是係"初心者"(新手)):D

其實你睇真D上面你自己講既野, 已經係自打左咀巴,
第一段話要搵理性分析既資料會好好多,
第二段就話理性既資料係瓦解
咁究竟你目的係想搵資料, 定係去否定一D資料?

如果你話用客觀、較為科學、較有系統o既資料去分析水晶,
咁只可以套用於水晶鑑定分真假, 絕不能套用係能量呢個範疇.
因為呢個範疇每個人都有自己既見解, 感受同體會而得出自己既定論
而每個人對強弱, 走咩輪位, 都沒有全球一致的標準, 咁明知唔會有標準答案,
再問有什麼意思?

你而家就係周圍去問人, 用人地既見解當係自己既見解.
呢個方向本質就是有偏差,
你而家自己做緊既野就係
不停同一條問題問A, 問B, 問C, 你希望大家都係答同一個答案, 咁你就會當果個答案係自己既答案, 但如果C答既答案同A&B唔一樣既時間, 你又點呢?
去問D, E ,F????
咁行落去, 目的地係邊呢? 你想問到全球答案一致? 你想問到那一個位才滿足?

兜咁大個圈不如問下你自己, 你自己既答案是什麼?
如果你硬要用科學理性去分析水晶能量
我可以好肯定同你講, 你再問一千個一萬個, 再花多小年分析, 都不會得到你的答案, 就算一個科學家, 都不可以用科學分析到水晶既能量強弱, 走動既流向, 只係可以分到真同假. 咁何況只係一個平凡既人.

當然說話我只會講一次, 如果你堅持你既理念係無錯既, 問題只係出係我度既, 咁都只可以話你知, 我呢個討論版都幫唔到你, 因為大家方向同理念都唔同, 你亦唔需要再係我度搵到理性既資料

我地呢度主張既係, 用自身去感受水晶既能量, 每個人都有自己既體會.

簡單呢講, 舉個例, 針吉肉有幾痛? 我地會叫你地各自吉一下, 有幾痛你自己感受到, 而你既做法就係周圍問你針吉肉有幾痛, 自己永遠唔去吉自己一下? 咁你叫人點講你知有幾痛先??

唔好話你FEEL唔到水晶, 問心, 你花左幾多時間, 幾多心機去學習FEEL水晶先? 好多時呢D都係借口, 或者你自己已經同自己講我FEEL唔到, 點解FEEL唔到, 咁就唔會FEEL到囉, 好簡單

我相信你問問題都會發覺成日都無人覆你, 其實唔係人地唔想覆你, 而係你問既問題跟本係問得有問題, 令人無法回答. 有時答左你, 你又好興奮以為條路行得岩又繼續問落去, 其實變相就係害左你, 等你沉迷係咁收料... 咁你永遠都只係浮係收料既階段, 永遠都唔會明白水晶真正既意思

所以我都唔打算再回覆你任何水晶能量比較問題, 因為水晶跟本無得用呢D衡量, 道不同, 不相為謀. 大家概念唔同~

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週六 9月 22, 2007 4:38 pm 
離線

Admin 寫:

唔係呀,我o既意思係話if 水晶能量o既o野只係憑感覺,而唔去參考、依據番之前咁多水晶專家研究得出o黎o既資料,咁D客觀資料就會全盤瓦解o架啦!!! :?

或者我就用番你之前同我講過我唔適合戴紫色o既水晶做例子呀︰假設你話唔適合我,but if 我話我覺得戴紫色會令我好舒暢!咁其實你都唔可以話我錯?! :P

又再誇張D o既e.g.呀︰if 有人話佢feel到人體係有10輪,頂輪係黑色、眉心輪係黃色......海底輪係金色、手輪係紫色、腳輪係彩色!! :D 白水晶對應海底輪、紅髮晶對應肺輪!! (佢話feel到有一輪叫「肺輪」!:D ) etc & 水晶造成大衛星形狀根本係冇特別能量o既,要做成"米"字形先有宇宙能量o既!!! 咁if 講憑感覺同因人而異,咁佢都係o岩o既?!?! :shock:

so 我覺得水晶界係須要有D比較科學化同系統化o既資料先得o羅!! :) 而且,if 相信水晶(天然礦物)係可以作為一種自然療法o既,咁就更加須要多D科學化同系統化o既資料!(就好似"針灸"咁有一套理論、系統)

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週六 9月 22, 2007 4:44 pm 
離線

ah, 或者我同你(& 大家網友)分享o下兩個好有系統咁講解人體七輪同能量治療o既網頁呀 :)

中文網頁
http://mypaper.pchome.com.tw/news/clair ... centerFlag

英文網頁
http://iamainna.tblog.com/post/1969958004

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週六 9月 22, 2007 5:09 pm 
離線
Site Admin
頭像

丹尼王子 寫:
Admin 寫:

唔係呀,我o既意思係話if 水晶能量o既o野只係憑感覺,而唔去參考、依據番之前咁多水晶專家研究得出o黎o既資料,咁D客觀資料就會全盤瓦解o架啦!!! :?

或者我就用番你之前同我講過我唔適合戴紫色o既水晶做例子呀︰假設你話唔適合我,but if 我話我覺得戴紫色會令我好舒暢!咁其實你都唔可以話我錯?! :P

又再誇張D o既e.g.呀︰if 有人話佢feel到人體係有10輪,頂輪係黑色、眉心輪係黃色......海底輪係金色、手輪係紫色、腳輪係彩色!! :D 白水晶對應海底輪、紅髮晶對應肺輪!! (佢話feel到有一輪叫「肺輪」!:D ) etc & 水晶造成大衛星形狀根本係冇特別能量o既,要做成"米"字形先有宇宙能量o既!!! 咁if 講憑感覺同因人而異,咁佢都係o岩o既?!?! :shock:

so 我覺得水晶界係須要有D比較科學化同系統化o既資料先得o羅!! :) 而且,if 相信水晶(天然礦物)係可以作為一種自然療法o既,咁就更加須要多D科學化同系統化o既資料!(就好似"針灸"咁有一套理論、系統)

你要以收料為己任, 儲料做資料庫為使命~ fine, 我明白了
雖然唔係個個都認同你做法, 但你自己覺得無問題就可以

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週六 9月 22, 2007 5:16 pm 
離線

Admin 寫:

你要以收料為己任, 儲料做資料庫為使命~ fine, 我明白了

謝謝 :) 其實正確D o黎講,應該係研究同歸納好多唔同o既中外治療,再自己試驗一o下個效果如何 :)

& if 你有興趣,不妨都細心睇睇o個兩個網站呀(尤其是英文o個個!),我覺得從中會學到o野 :) (雖然D資料可能唔係全部都正確無誤)

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週六 9月 22, 2007 6:02 pm 
離線

ah, 又或者咁講啦,一般o既水晶用家(唔計D淨係戴o黎當飾物o既),首先都係要學習、認識o左D水晶o既基本理論先(e.g. 人體七輪、同大約對應o既水晶、唔同水晶大約o既功用etc),then 進一步o既效果、細節,你就認為好靠自己去feel,係咪咁o既意思呢? :)

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週六 9月 22, 2007 10:52 pm 
離線
Site Admin
頭像

丹尼王子 寫:
Admin 寫:

謝謝 :) 其實正確D o黎講,應該係研究同歸納好多唔同o既中外治療,再自己試驗一o下個效果如何 :)

& if 你有興趣,不妨都細心睇睇o個兩個網站呀(尤其是英文o個個!),我覺得從中會學到o野 :) (雖然D資料可能唔係全部都正確無誤)

我沒有興趣, 我有自己一套觀念

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 20 篇文章 ]  前往頁數 12  下一頁

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 1 位訪客

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章

搜尋:
前往 :  
POWERED_BY
正體中文語系由 竹貓星球 維護製作