水晶小舖討論版 http://www.crystalsellers.net

本討論版需要先註冊帳戶方可參與討論及看到所有資料內容
現在的時間是 週四 5月 23, 2024 6:28 pm

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 4 篇文章 ] 
發表人 內容
文章發表於 : 週四 8月 30, 2007 4:27 pm 
離線

o係「水晶功用專區」o個邊

我好想認識o下眉心輪o既水晶!! :) Thank u v much!! :D

cos 我搵過幾多資料,關於對應頂輪同眉心輪o既水晶就最混亂!最多唔同o既講法! :wink: cos 係由於有D講法話頂輪係白色同紫色,眉輪係靛色(紫藍色(其實我都分唔清楚邊D係靛色水晶?! :wink: ));& 另一個講法就話頂輪係白色,眉輪係紫色,so 連帶對應頂輪同眉心輪o既水晶都因此唔同o左!!

P.S. 仲有資料話頂輪除o左紫同白之外,金色都係!

而我自己就比較傾向網主o個套(頂輪係白 & 紫,眉輪係靛色)(but 我以前係相信頂輪係白,眉輪係紫)

原因係彩紅o既七色係
」,而七色合起o黎剛好變o左白色!真神奇!! (科學館都有依個實驗),so 依七色就正正係由海底輪至頂輪o既顏色!! & 海底輪再加上黑色,頂輪再加上白色,咁就完滿啦!!! :D

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週五 8月 31, 2007 12:15 am 
離線
Site Admin
頭像

呢個輪位好難攪,
好似青金, 又對眉心又對喉, 我都唔知放邊好, 唉~...

我會為我所回答的負責任,
但不需要他人『私下轉載』我的回覆到任何地方,
這是關乎互相尊重的問題,謝謝!

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週五 8月 31, 2007 3:41 pm 
離線

yes, 我都覺得依個輪位好難分!! :wink: 好似除o左螢石肯定係之外(but 其實我都唔完全sure?! cos 螢石都有唔同o既顏色!e.g. 紫、綠etc)

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週五 8月 31, 2007 8:26 pm 
離線

今曰我搵o左一大輪水晶o既英文網頁,發現到其中有講到「青金石」係可以刺激腦部o既"前額葉"!! :D

「LAZULITE(青金)-----Frontal lobe (前額葉) stimulation; hypertension; liver diseases; immune system.」

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 4 篇文章 ] 

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 3 位訪客

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章

搜尋: