水晶小舖討論版 http://www.crystalsellers.net

本討論版需要先註冊帳戶方可參與討論及看到所有資料內容
現在的時間是 週四 5月 23, 2024 6:49 pm

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 5 篇文章 ] 
發表人 內容
文章發表於 : 週三 8月 29, 2007 5:40 pm 
離線

其實我由約一年前開始戴水晶,一直都相信主流o既「左入右出」o既定律!(戴左手吸、戴右手放),但最近我開始思考緊依個講法係咪正確o既?! :?:

以下有好多唔同o既講法︰

1. 有位同我相熟o既香港靈氣(Reiki)水晶師,佢話其實係「手吸腳放」!佢話if 我去學Reiki就會知道。

2. 台灣有位氣功、水晶治療師,佢都係認為係手吸腳放(身心o既毒素可以由腳板底o既"踴泉穴"排出。)

3. 瑜珈等等有講左右中脈同七輪(三脈七輪),但好似冇講到係左手吸、右手放。(but 我依個唔sure,cos 我暫時對瑜珈認識好淺! :P )

4. 暫時我睇過o既歐美英文水晶資、治療師資料冇提過戴左右手o既分別。

5. 有講法認為可以根據番左手對右腦、右手對左腦o既原則。

6. & 有講法話,香港人(或某D亞洲國家o既人)相信左吸右放,可能係基於根據o左中國有D學派o既氣功認為左為陰---陰為吸收;右為陽---陽為排放。

7. 亦有講法話「左吸右放」o既信念係基於我地處身於北半球o既水流轉向(e.g. 我記得我以前有位地理老師講過︰洗手盤去水時o既方向,o係南北半球o既地方係唔同o既!(一個順時針,一個逆時針)

8. 有篇天文學o既報導,內容大約話,o係宇宙星際中,氫同氦會發生質子作用而逐漸旋轉,形成星河旋渦,從正面睇落去係由左至右旋轉,形成o左宇宙動力o既基本運行方向。o係質子作用o既支配下,所有銀河系(甚至宇宙o既星球),都係由左至右旋轉。So 有水晶專家就根據依點,認為係左吸右放。

haha~~ but anyway, 暫時我自己未有肯定o既結論話「左吸右放」係o岩定錯 :?: (but 可能因人而異啦),大家網友點睇呢? :D

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週三 8月 29, 2007 11:39 pm 
離線
Site Admin
頭像

丹尼王子 寫:
其實我由約一年前開始戴水晶,一直都相信主流o既「左入右出」o既定律!(戴左手吸、戴右手放),但最近我開始思考緊依個講法係咪正確o既?! :?:

以下有好多唔同o既講法︰

1. 有位同我相熟o既香港靈氣(Reiki)水晶師,佢話其實係「手吸腳放」!佢話if 我去學Reiki就會知道。

2. 台灣有位氣功、水晶治療師,佢都係認為係手吸腳放(身心o既毒素可以由腳板底o既"踴泉穴"排出。)

3. 瑜珈等等有講左右中脈同七輪(三脈七輪),但好似冇講到係左手吸、右手放。(but 我依個唔sure,cos 我暫時對瑜珈認識好淺! :P )

4. 暫時我睇過o既歐美英文水晶資、治療師資料冇提過戴左右手o既分別。

5. 有講法認為可以根據番左手對右腦、右手對左腦o既原則。

6. & 有講法話,香港人(或某D亞洲國家o既人)相信左吸右放,可能係基於根據o左中國有D學派o既氣功認為左為陰---陰為吸收;右為陽---陽為排放。

7. 亦有講法話「左吸右放」o既信念係基於我地處身於北半球o既水流轉向(e.g. 我記得我以前有位地理老師講過︰洗手盤去水時o既方向,o係南北半球o既地方係唔同o既!(一個順時針,一個逆時針)

8. 有篇天文學o既報導,內容大約話,o係宇宙星際中,氫同氦會發生質子作用而逐漸旋轉,形成星河旋渦,從正面睇落去係由左至右旋轉,形成o左宇宙動力o既基本運行方向。o係質子作用o既支配下,所有銀河系(甚至宇宙o既星球),都係由左至右旋轉。So 有水晶專家就根據依點,認為係左吸右放。

haha~~ but anyway, 暫時我自己未有肯定o既結論話「左吸右放」係o岩定錯 :?: (but 可能因人而異啦),大家網友點睇呢? :D

呢個問題我都比人問過好多次, 亦都研究左好耐
但結果係個個人都有自己既體會
如同宗教一樣, 個個人都自己相信既神, 唔同形態, 但都一樣係神
條條大路通羅馬, 我覺得唔需要迫人去認同自己既理念或者強烈去否定邊一方
只要揀一條岩自己既路就可以啦.
試下邊一個最有feel既咪邊一個囉. 反正沒有公認的方向

我會為我所回答的負責任,
但不需要他人『私下轉載』我的回覆到任何地方,
這是關乎互相尊重的問題,謝謝!

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 8月 30, 2007 2:48 am 
離線

yes, 所以我都好想聽o下大家網友有冇咩體會? :D & 網主自己又有咩體會呢? :)

e.g. 我個fd話佢就feel到佢o既左手就only吸,右手就吸同放都得 (but 我就未有咁o既功力,未有feel! :lol:)

我最近就一反傳統!人人都話黃晶應該戴o係左手,cos for 吸財,but 我就唔鍾意財!(應該話我o既目的唔係要旺財 :D ),而係想用黃晶對應理智、邏輯o既體系去克服D非理性o既強迫思想!! (我睇開o既臨床心理學家都叫我試o下用多D理性去克服依D思想!)

& 雖然黃晶係對應太陽輪,但理智、邏輯係由左腦負責o既。而我之前都問過有個香港出名o既水晶專家,佢寫o既書除o左將黃晶歸入太陽輪之外,仲歸埋入「頂輪」!! :shock: 我就問佢係咪本書排版上有出錯?! :D 佢話唔係,cos 橘色係對應大腦o既理性體系!

so 根據依D資料o既推論,我最近就試o下將黃晶戴o係右手(之前我一直戴o係左手),cos 右手對應左腦(左腦係掌管身體o既右邊),暫時第一日o既"感覺良好" :) but 要長D時間先feel得清楚。
(我個水晶fd話︰「你已經冇乜財o架啦,再戴右手就散晒D財」!(but 我就唔信依套o既 :) ) ,就算係,if 醫得好個病,咁咪由得佢"財散人安樂"o羅! :lol: )

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 8月 30, 2007 4:32 am 
離線

黃色系戴右手好似是用來擋煞作用較大...特別是像去醫院之類地方時...
(黃晶不確定...金髮就應該肯定有擋煞作用...)

查實我覺得...水晶的力量好受使用者的想法影響
因為例如粉色紅色系水晶助人緣,主要是因為有助人發揮熱情,自然對人緣有幫助
黃色水晶大多助人更有自信,有自信去嘗試去拼搏,只要運不是太差,多嘗試,思想正面,都是有助財運的
基本上,我覺得是人去相信水晶的用法,作用...水晶就同樣去幫助人怎思考,以甚麼態度處事...
所以大概只要相信自己的用法正確,那就大都沒問題吧...
(而且黃色等戴右邊也不見得會戴壞水晶;黑色戴左邊也不見得會吸病,除非那石本身早已幫你吸了一大堆病氣吧,照計已淨化好的水晶是沒太大壞影響...)

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 8月 30, 2007 3:23 pm 
離線

yes, so HK o個個出名o既專家都成日話戴水晶、用水晶o既方法好多時都冇絕對o既答案,好視乎當時人自己o既感覺! :)

P.S. 如果講擋負能量o既入侵,我相熟o個個水晶靈氣師就認為黑髮晶最適合。

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 5 篇文章 ] 

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 6 位訪客

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章

搜尋: